Ciasto podwójnie czekoladowe z malinami

Dodany przez: KrainaSosny (więcej moich przepisów)

Ciasto podwójnie czekoladowe
Ciasto podwójnie czekoladowe - Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, a na koniec przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 20 cm) posmarowanej masłem. Piec w 160ºC przez 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Upieczone ciasto nasączyć ponczem, odczekać chwilę, polać polewą z białej czekolady i dekorować malinami. Owoce można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem. Poncz - do gorącej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Składniki wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia. Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z palnika zanim zacznie wrzeć i dodać połamaną na cząstki białą czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kremem polać ciasto.  
Obejrzane: 3642
Porcje: 10
Przygotowanie: 60 min
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 160 g mąki pszennej
  • 100 g cukru pudru
  • 60 g masła
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

poncz

  • 250 g gorącej wody
  • 3 łyżki cukru
  • sok z 1/2 cytryny
  • 200 ml śmietanki 36%
  • 100 g białej czekolady
  • 100-150 g malin
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, odstawić. Jajka utrzeć z cukrem na jasną masę. Następnie dodać mąkę oraz proszek do pieczenia, a na koniec przestudzoną czekoladę. Całość dokładnie wymieszać. Otrzymaną masę przełożyć do tortownicy (o średnicy 20 cm) posmarowanej masłem. Piec w 160ºC przez 40 minut. Wyjąć i wystudzić. Upieczone ciasto nasączyć ponczem, odczekać chwilę, polać polewą z białej czekolady i dekorować malinami. Owoce można dodatkowo oprószyć cukrem pudrem.

Krok 2

Poncz - do gorącej wody dodać cukier oraz sok z cytryny. Składniki wymieszać dokładnie do rozpuszczenia. Odstawić do wystudzenia.

Krok 3

Kremówkę umieścić w rondlu i podgrzewać cały czas mieszając. Zdjąć z palnika zanim zacznie wrzeć i dodać połamaną na cząstki białą czekoladę. Odstawić na 3 minuty. Wymieszać do uzyskania jednolitej konsystencji. Kremem polać ciasto.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×