Owocowe ciasto w słoiczku
Składniki
Na 4-5 słoiczków
- 200 g mąka pszenna
- 170 g masło
- 100 g cukier
- 3 szt jajka
- 1 łyżeczka proszek do pieczenia
- 1 szt małe jabłko szara reneta
- 1 szt rabarbar
- 8 łyżek maliny
kruszonka
- 1 łyżka masło
- 2 łyżki cukier
- 3 łyżki mąka
- 1 łyżeczka wiórki kokosowe
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na kruszonkę zagniatamy i wkładamy do lodówki.
Krok 2
Jajka miksujemy z cukrem.
Dodajemy miękkie masło i miksujemy do dokładnego połączenia się składników.
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia.
Dokładnie mieszamy.
Krok 3
Jabłko obieramy i kroimy w plasterki.
Rabarbar obieramy i kroimy.
Krok 4
Do każdego słoiczka nakładamy po 2 łyżki ciasta.
Przykrywamy je pokrojonym rabarbarem a później kolejną łyżką ciasta.
Kolejną warstwę tworzą pokrojone jabłka, łyżka ciasta oraz maliny.
Krok 5
Wierzch posypujemy kruszonką.
Ciasto pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Smacznego :)