Limonkowy sernik

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Sernik - to niewątpliwie najpopularniejsze ciasto. Gości na naszych stołach w czasie świąt, rodzinnych imprez, spotkań z przyjaciółmi. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby przygotować go również bez specjalnej okazji. Ten sernik nie należy do tych ciężkich, zwartych serników. Jest delikatny, kremowy o subtelnym kwaskowym smaku limonek i mazistej konsystencji. Bardzo orzeźwiający i świeży, pachnący limonkami. Dzięki pieczeniu w kąpieli wodnej jest aksamitnie gładki i rozpływający się w ustach.
Obejrzane: 418
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • Spód:
  • 300 g ciastek zbożowych *
  • 75 g masła
  • Masa serowa:
  • 1 kg sera z wiaderka
  • 200 g cukru pudru
  • 4 jajka
  • 4 limonki
  • 2 żółtka
  • Dodatkowo
  • 200 ml kremówki
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 limonka

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Spód

Przy pomocy blendera rozdrabniamy ciastka. Do pokruszonych ciastek dodajemy wiórki kokosowe, rozpuszczone masło i dokładnie mieszamy do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia. Masę ciasteczkową przekładamy do tortownicy i równomiernie rozprowadzamy dokładnie dociskając do spodu. Tortownicę szczelnie owijamy folią aluminiową i wstawiamy do lodówki.

Krok 2

Masa serowa

Do sera dodajemy cukier i mieszamy. Nie przerywając mieszania dodajemy jajka, żółtka i sok z limonek. Mieszamy do połączenia się składników. Tak przygotowaną masę wykładamy na spód. Tortownicę wkładamy do naczynia żaroodpornego, wypełnionego wodą. Woda powinna sięgać do połowy tortownicy. Sernik przykrywamy papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200'C. Pieczemy przez godzinę . Sernik po upieczeniu powinien być jasny, ścięty na wierzchu, lecz nie sprężysty.
Piekarnik wyłączamy, uchylamy drzwi piekarnika i pozostawiamy w nim sernik, aż ostygnie. Następnie sernik chłodzimy w lodówce przez 12 godzin. Kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy. Przekładamy do worka cukierniczego i ozdabiamy sernik na około bitą śmietaną. Wierzch sernika posypujemy startą na małych oczkach skórką z limonki. Dekorujemy plasterkami limonki.
*użyłam ciastek degistive

Notes

- limonkę do dekoracji należy dokładnie umyć i sparzyć wrzątkiem
- w oryginalnym przepisie użyty jest ser philadelphia

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×