Ciasto weekendowe
Składniki
- 500 g Mieszanka Piernika Kętrzyńskiego
- 1 szklanka woda
- 100 ml oleju
- 150 g gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować ciasto wg przepisu na opakowaniu:
zawartość opakowania starannie wymieszać z wodą.
Krok 2
Dodać 100 ml oleju i ponownie dokładnie wymieszać
Krok 3
Przełożyć ciasto do przygotowanej wcześniej formy (wysmarowanej tłuszczem i posypanej bułką tartą). Odstawić na 15 minut.
Krok 4
Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika do 180 stopni C na 45-60 minut.
Krok 5
Upieczone ciasto pozostawić do wystudzenia.
Krok 6
Przygotować polewę: rozpuścić czekoladę gorzką, dodać odrobinę masła i mleka.
Krok 7
Ostudzone ciasto polać polewą.