Sernik z musem jeżynowym

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Jesień, jeszcze ciepła, przyjemna i jeżynowa. W tym roku zdecydowanie u mnie królują jeżyny... ale jak ich nie kochać. Nie tylko za ich smak, ale także za ten piękny kolor. Sernik zrobiłam na imieniny męża... jest on zdecydowanie sernikoholikiem :) Serniki robiłam w bardzo różnych wersjach i z różnymi dodatkami, ale po raz pierwszy połączyłam go z delikatnym musem. Idealna kompozycja na niedzielne, jesienne popołudnie.
Obejrzane: 639
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Spód:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • jajko
  • 65 g cukru
  • sól
  • Masa serowa:
  • 700 g mielonego twarogu
  • 300 g jogurtu naturalnego
  • 200 g cukru
  • 5 jajek
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mus jeżynowy:

  • 400 g jeżyn
  • 500 ml kremówki
  • 100 g cukru pudru
  • 1.5 łyżki żelatyny
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Do przesianej mąki dodajemy zimne masło, jajko, cukier, proszek do pieczenia i sól. Zagniatamy jednolite ciasto. Owijamy folią spożywczą i schładzamy w lodówce - przynajmniej pół godziny. Następnie ciastem wykładamy dno formy o wymiarach około 30x 35 cm. Widelcem na całej powierzchni ciasta robimy dziurki i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 'C około 15-20 minut. Ciasto powinno być lekko rumiane.

Krok 2

W tym czasie ser mielimy dwukrotnie w maszynce do mięsa. Dodajemy jogurt, cukier, budyń i ekstrakt waniliowy. Miksujemy,dodając stopniowo po jednym jajku. Gotową masę wylewamy na podpieczony, kruchy spód. Sernik pieczemy 60 minut w temperaturze 170'C. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozostawiamy sernik do ostudzenia.

Krok 3

Jeżyny blenderujemy. Następnie powstałe puree dokładnie przecieramy przez sito tak, aby pozbyć się pestek i uzyskać jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy,aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. W tym czasie schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier. Następnie partiami mus jeżynowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotowy mus wylewamy na zimny sernik i schładzamy w lodówce najlepiej przez całą noc. Przed podaniem dowolnie dekorujemy.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×