pełnoziarnista tarta z musem śliwkowym pod bezą
Składniki
spód
- 2 szt jajka
- 50 g sezamu
- 200 g płatków owsianych
- 3 łyżki płynnego miodu
mus śliwkowy
- 300 g śliwek
- 60 g cukru
- 3-4 łyżek masła
- 1-2 szczypt mielonego imbiru
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka wody
- 1 szt jajko
- BEZA
- 2 szt białka
- 120 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Formę do tarty o średnicy 20 cm posmarować masłem. Płatki oraz sezam umieścić w pojemniku blendera i zmiksować na drobny pył. Mieszankę przesypać do miski, dodać miód oraz jajka i dokładnie wymieszać. Masą równomiernie wypełnić formę do tarty dokładnie dociskając. Wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez ok. 20-25 minut na złoty kolor. Jeśli spód nadal będzie miękki przykryć formę folią aluminiową (aby nie przypaliły się brzegi) i piec jeszcze 5-10 minut. Upieczony spód wyjąć z piekarnika i dostawić do całkowitego wystudzenia. Zdjąć obręcz.
Krok 2
Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w wodzie. Śliwki umyć, pokroić na ósemki i usunąć pestki. Owoce umieścić na patelni, zasypać cukrem, dodać imbir, masło i podgrzewać na średnim ogniu mieszając od czasu do czasu. Całość dusić pod przykryciem przez ok. 10 minut, do momentu aż owoce rozpadną się i zmiękną. Patelnię z musem zdjąć z palnika i odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie dodać sok z cytryny i zmiksować blenderem na gładką masę. Mus ponownie podgrzewać na średnim ogniu. Dodać rozpuszczoną mąkę ziemniaczaną mieszając i podgrzewać aż zgęstnieje. Gotowy mus przelać na wystudzony spód tarty i wstawić do lodówki na ok. 30 minut.
Krok 3
Białka ubić na sztywną pianę. Kiedy masa będzie gotowa, stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Na koniec, cały czas miksując dodać sok z cytryny. Masę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką o dużym, okrągłym otworze i udekorować wierz tarty. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 250ºC z funkcją grilla na ok. 1-2 minuty. Cały czas pilnować czy beza się nie pali. Wyjąć i odstawić do całkowitego wystudzenia.