Pierniczki
Składniki
- 110 g masła lub maragaryny
- 600 g mąki
- 110 g cukru
- 250 g miodu
- 2 jajka
- 10 g kakao
- 1 opakowanie przyprawy do piernika
- szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka kawy mielonej
- 0.5 łyżeczki cynamonu
- 0.5 łyżeczki mielonego imbiru
Lukier
- 1 szklanka cukru pudru
- 1 białko
Przygotowanie:
Krok 1
Masło z miodem, cukrem, przyprawami i kakao zagotowujemy.
Odstawiamy do ostygnięcia.
Mąkę, proszek, sól, kawę mieszamy w dużej misce.
Do ostygniętego dodajemy jajka.
Mieszamy a następnie wlewamy do miski z mąką.
Mieszamy drewnianą łyżką a następnie za pomocą ręki zagniatamy ciasto, lekko posypując mąką.
Ciasto formujemy na kształt kuli, zawijamy w folię aluminiową,
odkładamy z powrotem do miski i przykrywamy ściereczką.
Odstawiamy do leżakowania na noc.
Następnie rozwałkowujemy ciasto na grubość 4 mm.
Wycinamy formą kształty.
Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy ok 8-10 minut w 189 stopniach.
Studzimy na kratce.
Krok 2
Cukier ucieramy z białkiem na białą masę.
Nie powinno być żadnych grudek.
Woreczek śniadaniowy napełniamy lukrem.
Odcinamy malutki rożek i dekorujemy pierniczki.
Kolor otrzymacie dodając odrobinę barwnika spożywczego.
Pierniczki przechowujemy w szczelnie zamkniętym pojemniku.
Jeśli nie zmiękną nam na czas, polecam dodać do pojemnika skórkę z jabłka.
Pierniczki