Serniczek straciatella z musem truskawkowym (bez pieczenia)
Składniki
spód:
- 12 biszkoptów
- sok do nasączania (malinowy/truskawkowy lub jabłkowy rozcieńczony z wodą)
masa serowo-jogurtowa i mus truskawkowy
- 500 g serka do naleśników o smaku waniliowym (lub serek homogenizowany)
- 200 ml jogurtu greckiego
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady 70% posiekanej na kawałki
- skórka otarta z połowy cytryny
- 2 łyżki żelatyny+woda
- 500 g truskawek
- 3 łyżki cukru pudru (lub więcej - do smaku)
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 łyżki żelatyny+woda
Przygotowanie:
Krok 1
Formę wykładamy folia spożywczą lub jeśli mamy silikonową lub teflonową, jest to zbędne.
Biszkopty leciutko nasączamy sokiem i układamy na dnie formy jeden obok drugiego.
Żelatynę zalewamy chłodną wodą do napęcznienia (na 2 łyżki 3 łyżki wody) i odstawiamy na 10 minut.
Będziemy potrzebować dwóch porcji żelatyny, lepiej przygotować je oddzielnie aby panować czasowo nad tężeniem mas.
Krok 2
W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).
Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.
Krok 3
W tym czasie miksujemy serową masę: ser z jogurtem, cukrem, wanilią i skórką cytrynową.
Żelatynę (pierwszą porcję) zalewamy 3 łyżkami gorącej wody i podgrzewamy (nie może się zagotować!).
Chwilkę studzimy i dolewamy do masy serowej, mieszamy dokładnie i wylewamy masę na warstwę biszkoptów. Schładzamy teraz wszystko w lodówce na czas przygotowania musu truskawkowego.