ciasto z owocami letnimi
Składniki
- 2 szt jajka
- 100 g cukru
- 60 g pszennej
- 70 g mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki masła
- borówka amerykańska
- truskawki
Przygotowanie:
Krok 1
Owoce umyć i osuszyć. Suche owoce obtoczyć w cukrze pudrze. Dno tortownicy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Obie mąki przesiać z proszkiem do pieczenia do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Następnie, nadal miksując, dodawać porcjami cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca dodawać kolejno żółtka, cały czas miksując. Nadal mieszając dodać margarynę. Wyłączyć mikser i dodać przesianą mąkę w 2-3 partiach mieszając delikatnie silikonową łopatką. Otrzymane ciasto przełożyć do przygotowanej foremki na wierzchu ułożyć pokrojone w kawałki truskawki oraz borówkę amerykańską. Piec w 180°C przez ok. 45 minut do tzw. suchego patyczka. Ciasto pozostawić na kratce do wystudzenia. Następnie wyjąć z formy, oprószyć cukrem pudrem i udekorować świeżymi owocami.