Mazurek z mlekiem w proszku
Składniki
Ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- 3 łyżki cukru pudru
Masa mleczna:
- 100 g mleka w proszku
- 110 g masła
- 150 g cukru
- 1 łyżka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiać, dodać cukier puder oraz cukier waniliowy. Wbić jajko, dodać masło. Całość posiekać i zagnieść gładkie ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć ma 30 minut do lodówki. Następnie 2/3 ciasta rozwałkować i wylepić dno formy o wym. 24x27cm. Z reszty ciasta toczyć wałeczki i splatać. Ułożyć na około ciasta, tworząc brzeg. Nakłuć widelcem. Piec 20-25minut w temp. 180st.
Krok 2
Mleko zmieszać z cukrem i cukrem waniliowym oraz 50ml wrzątku. Masło stopić, dodać do masy. Dokładnie wymieszać, lekko przestudzić i wylać na wierzch ciasta. Odstawić, by masa zastygła. Dowolnie udekorować.