Ciasto z wiśniami na kruchym spodzie pod bezą
Składniki
spód
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
warstwa bezowa
- 3 szt białka
- 350 g cukru
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 szklanka drylowanych wiśni
Przygotowanie:
Krok 1
Składniki na kruchy spód umieścić w misce i zagnieść z nich ciasto. Włożyć do lodówki na ok. 60 minut (ja schłodziłem w zamrażarce przez 30 ;) ). Formę natłuścić. Ciastem wyłożyć dno i boki tortownicy, wierzch posypać bułką tartą. Schłodzić przez kilka minut w lodówce.
Krok 2
W tym czasie białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania, nadal miksując, dodawać stopniowo cukier aż powstanie gładka i bardzo gęsta masa. Masę podzielić na dwie części.
Krok 3
Wiśnie umyć, usunąć z nich pestki i obtoczyć w mące ziemniaczanej. Do jednej części ubitej piany dodać wiśnie i dokładnie wymieszać, masę przełożyć na ciasto do tortownicy. Całość przykryć resztą piany. Piec w 160°C przez ok. 1 godzinę. Po 40 minutach formę z ciastem przykryć folią aluminiową i piec kolejne 20 minut. Odstawić do całkowitego ostygnięcia i podawać.
Smacznego! :)