Proste ciasto z jabłkami i jagodami
Składniki
- 225 g mąki
- 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru
- 125 g bardzo miękkiego masła
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 2 szt jajek
- 125 ml mleka
- 1 szt nieduże jabłko, bez środka, pokrojone w półksiężyce
- 0.75 szklanki jagód
- 2 łyżki brązowego cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Rozgrzej piekarnik do 165ºC.
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier, masło, ekstrakt waniliowy, jajka i mleko wymieszaj mikserem do połączenia się składników. Masę przełóż do tortownicy lekko posmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzch połóż plasterki jabłek, posyp je jagodami i brązowym cukrem.
Piecz około 45 minut, do momentu, kiedy patyczek będzie wychodził suchy. Po upieczeniu zostaw w foremce na kwadrans.