Drożdżowe z jabłkami
Składniki
owoce
- 2 jabłka
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka cukru
ciasto
- 250 g mąki
- 60 ml roztopionego masła
- 1 łyżeczka drożdży instant
- 100 ml mleka
- sól
- 50 g cukru
- jajko
- 2 łyżki masła
- 1 łyżka cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
Przygotowanie:
Krok 1
Owoce: jabłka obrać ze skórki i pokroić w grube plastry. Masło rozpuścić na patelni, dodać cukier, ułożyć plastry owoców i smażyć na złoty kolor.
Krok 2
Do posmarowania: masło roztopić z cukrem, cynamonem i cukrem waniliowym. Gotową mieszanką posmarować rozwałkowane ciasto.
Krok 3
Ciasto: Do letniego mleka dodać drożdże, łyżeczkę cukru oraz łyżeczkę mąki i dokładnie wymieszać. Całość przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 15 minut. Pozostałą mąkę przesiać do misy miksera, dodać cukier, jajko oraz wyrośnięty zaczyn i wyrobić ciasto hakiem. Następnie dodać roztopione masło i wyrabiać dalej, aż ciasto uzyska gładką, jednolitą konsystencję i będzie elastyczne. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na około 60 minut. Po tym czasie ciasto wyłożyć na oprószony mąką stół, rozwałkować na duży, poziomy prostokąt i posmarować mieszanką masła i cynamonu. Ciasto podzielić kwadraty o boku równym szerokości brytfanki. Na każdym kwadracie ułożyć po jednym kawałku skarmelizowanego jabłka. Formę do ciasta posmarować masłem. Kawałki ciasta z jabłkiem układać w blaszce tak, aby owoce znajdowały się po jednej stronie. Jabłko na ostatnim kawałku ciasta powinno dotykać ścianki formy. Całość przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 20-25 minut. Ciasto przed wstawieniem do piekarnika posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec w 180ºC przez około 30 minut. Wystudzić, wyjąć z formy i podawać.