Ciasto z wiśniami
Składniki
- 250 g masła
- 1 jajko
- 2 szklanki mąki
- 1/2 szklanek cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka kwaśnej śmietany
- 600 g wydrylowanych wiśni
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
Przygotowanie:
Krok 1
Wsypujemy makę, proszek do pieczenia i cukier do jednej miski.Dodajemy masło, jajko i śmietanę. Zagniatamy ciasto.1/3 ciasta zawijamy w folię i odkładamy do zamrażalki.Pozostałym ciastem wykładamy dno tortownicy o średnicy 28 cm. Wydrylowane wiśnie i osączone mieszamy z mąką ziemniaczaną. Wykładamy na tortownicę. Schłodzone ciasto ścieramy na tarce na owoce. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i pieczemy ok. 45 minut.