Z mchu i paproci…
Składniki
Ciasto
- 400 g jarmużu
- 3 jajka
- 1 szklanka cukru
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka oleju
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Krem
- 300 g śmietany kremówki
- 3 opakowania śmietan fixy
- cukier wanilinowy
- 1 opakowanie sereka mascarpone
Przygotowanie:
Krok 1
W misce wymieszać suche składniki. Mąkę dobrze przesiać. Dodać jajka i tłuszcz. Wyrobić ciasto. Może być mikserem, ale i też ręką. Gdy mamy już gotową masę, to dodajemy poszatkowany, uprzednio umyty i pozbawiony łodyg, jarmuż. Mieszamy ręcznie. Piec w temperaturze 180 stopni do tzw. \\\"suchego patyka\\\". Sprawdzić po ok.15-20 minutach jak się ma ciasto. Jeśli jest za wysoka temperatura, to należy zmniejszyć do ok 150 stopni. Wszystko zależy od rodzaju piekarnika. Ciasto na dużą blachę lub tortownicę.
Krok 2
Najzwyczajniej w świecie ubić śmietanę z dodatkiem cukru smakowego lub pudru oraz fixu lub żelatyny dla uzyskania trwalszego efektu. Ja dodaję też trochę zielonego barwnika, by uzyskać pistacjowy kolor kremu, który układam na wierzchu ciasta, które wcześniej okrajam ze \\\"skórki\\\".
Krok 3
Ciasto można też przygotować w formie przekładanego tortu. Należy wtedy skroić wierzch i spód oraz boki ostudzonego ciasta, by odsłonić jego zieloność. Przełożyć kremem i część wyłożyć na górę a następnie pokruszyć odkrojone skrawki i obsypać nimi masę. Na koniec zielony mech można przyozdobić pestkami granatu lub drażami. Całość dobrze jest wykonywać w tortownicy, by utrzymać pierwotny kształt ciasta. W przypadku wykonywania wersji z kremem należy nasz wypiek schłodzić w lodówce.