Ciemne ciasto marchewkowe z syropem cytrusowym
Składniki
- 200 g mąki pszennej razowej
- 175 g delikatnego ciemnobrązowego cukru
- 225 g marchewki
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- ½ łyżeczki mielonego imbiru
- ½ łyżeczki mielonego kardamonu
- 150 ml oleju słonecznikowego
- 2 średnie jajka
- 110 g rodzynek
- 50 g wiórków kokosowych
- 50 g mielonych orzechów włoskich
- 2 szczypty mielonych goździków
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- skórka z 1 pomarańczy
- Syrop
- 75 g brązowego cukru
- sok z połowy dużej pomarańczy
- 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Krok 1
Do dużej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy cynamon, kardamon, imbir, goździki oraz otręby, które pozostały na sicie po przesianiu mąki. Mieszamy i odstawiamy na bok. Pomarańcz sparzamy wrzątkiem, osuszamy ręcznikiem papierowym i ścieramy skórkę na tarce o małych oczkach. Do miski dodajemy olej, cukier, skórkę z pomarańczy i miksujemy. Nie przerywając miksowania dodajemy po jednym jajku i ucieramy do momentu, aż powstanie puszysta masa.
Następnie dodajemy mąkę, rodzynki, wiórki kokosowe, orzechy i marchew startą na tarce o małych oczkach. Całość mieszamy najlepiej szpatułką. Ciasto przekładamy do foremki keksowej o długości 20 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch wyrównujemy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150'C i pieczemy około 1 godziny i 20 minut.
Syrop
W rondelku podgrzewamy wszystkie składniki do momentu, aż cukier się rozpuści.
Ciasto po wyjęciu z piekarnika pozostawiamy w formie. Nakłuwamy patyczkiem i w powstałe dziurki wlewamy syrop. Ciasto zostawiamy tak chwilę, aby wchłonęło syrop. Następnie przekładamy na kratkę, zdejmujemy papier i studzimy.
Notes
- syrop po wystudzeniu zaczyna gęstnieć, więc należy go wylać zanim zgęstnieje
Krok 2
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ciemne-ciasto-marchewkowe-z-syropem-cytrusowym/