Dacqoise z czekoladą
Składniki
Blaty z bezy orzechowej
- 6 białek
- 180 g solonych orzeszków
- 0.75 szklanki cukru
- 1 łyżka octu jabłkowego
- sól
Masa z masła orzechowego oraz polewa
- 0.5 szklanki masła orzechowego
- 0.25 szklanki cukru
- 1 szklanka kremówki
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
- 0.25 szklanki kakao
- 0.25 szklanki cukru
- 1 szklanka kremówki
- 200 g ciemnej czekolady
- sól morska
Przygotowanie:
Krok 1
Blaty z orzechowej bezy: Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 3 prostokąty o wymiarach około 27 cm x 13 cm (lub nieco mniejsze, tak aby zachować odstępy).
Krok 2
Zmielić 1 szklankę zrumienionych orzeszków ziemnych z 1/4 szklanki cukru. Resztę orzeszków (1/4 szklanki) posiekać.
Krok 3
Białka ubić na pianę razem z octem i solą. Cały czas miksując na dużych obrotach, stopniowo dodawać pozostały cukier (1/2 szklanki). Miksować jeszcze kilka minut do czasu, aż beza będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.
Krok 4
Delikatnie wymieszać szpatułką ze zmielonymi i posiekanymi orzeszkami. Wyłożyć na blaszkę. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.
Krok 5
Piec na złoty kolor przez 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce (nie zdejmować bezy z papieru).
Krok 6
Mus z masła orzechowego: W misce ubić na sztywną pianę 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% z cukrem oraz wanilią. W osobnej misce zmiksować masło orzechowe (smooth) z brązowym cukrem.
Krok 7
Ciągle miksując, dodawać stopniowo pozostałe 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%.
Krok 8
Następnie delikatnie wmieszać (w 3 partiach) ubitą śmietankę do masy z masła orzechowego. Mus wstawić do lodówki do schłodzenia.
Krok 9
Polewa czekoladowa: W średnim garnku wymieszać kakao z cukrem. Następnie połączyć z 1/4 szklanki wody.
Krok 10
Stopniowo wlewać śmietankę kremową -mieszając energicznie rózgą lub łyżką, aż powstanie jednolita masa. Zagotować mieszając. Następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać do roztopienia.
Krok 11
Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia na około 2 godziny.
Krok 12
Wykończenie: Delikatnie odkleić bezę z papieru. Na trzech bezach rozsmarować po około 1/3 szklanki polewy czekoladowej (ale tak by pozostało jeszcze polewy na jeden blat bezowy). Odstawić na pół godziny do lodówki do zastygnięcia.
Krok 13
Na talerzu ułożyć pierwszy posmarowany polewą blat. Rozsmarować połowę musu. Przykryć drugą posmarowaną bezą i posmarować resztą musu. Przykryć ostatnią bezą i wstawić do lodówki.
Krok 14
Resztę masy czekoladowej, która nam pozostała. Rozsmarować na wierzchu ciasta w dniu podania, aby polewa była świeża i błyszcząca.
Krok 15
Przed rozsmarowaniem masy czekoladowej, można ją podgrzać dodając 1 łyżkę śmietanki kremowej. Po rozsmarowaniu masy wstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia na około 1 - 2 godziny.
Krok 16
Na sam koniec posypać solą morską i przechowywać w lodówce. Polecam, aby ciasto przeszło się przez noc. Przed podaniem wyjąć na 15 minut, aby ciasto "odtajało".