Dacqoise z czekoladą

Dodany przez: Salvador Dali (więcej moich przepisów)

Pyszne połączenie masła orzechowego, czekolady i soli morskiej powoduje eksplozję smaku w ustach. Sól idealnie zgrywa się z czekoladą, a wszystko uwiecznia chrupiąca, cienka beza... Dacqoise z czekoladą - temu połączeniu smaków nie można się oprzeć!
Obejrzane: 529
Porcje: 10
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Blaty z bezy orzechowej

  • 6 białek
  • 180 g solonych orzeszków
  • 0.75 szklanki cukru
  • 1 łyżka octu jabłkowego
  • sól

Masa z masła orzechowego oraz polewa

  • 0.5 szklanki masła orzechowego
  • 0.25 szklanki cukru
  • 1 szklanka kremówki
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 0.25 szklanki kakao
  • 0.25 szklanki cukru
  • 1 szklanka kremówki
  • 200 g ciemnej czekolady
  • sól morska
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Blaty z orzechowej bezy: Piekarnik nagrzać do 130 stopni. Dużą blaszkę z wyposażenia piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Narysować 3 prostokąty o wymiarach około 27 cm x 13 cm (lub nieco mniejsze, tak aby zachować odstępy).

Krok 2

Zmielić 1 szklankę zrumienionych orzeszków ziemnych z 1/4 szklanki cukru. Resztę orzeszków (1/4 szklanki) posiekać.

Krok 3

Białka ubić na pianę razem z octem i solą. Cały czas miksując na dużych obrotach, stopniowo dodawać pozostały cukier (1/2 szklanki). Miksować jeszcze kilka minut do czasu, aż beza będzie sztywna, gęsta i błyszcząca.

Krok 4

Delikatnie wymieszać szpatułką ze zmielonymi i posiekanymi orzeszkami. Wyłożyć na blaszkę. Wyrównać wierzch i wstawić do piekarnika.

Krok 5

Piec na złoty kolor przez 1 i 1/2 godziny. Wyjąć z piekarnika i ostudzić na kratce (nie zdejmować bezy z papieru).

Krok 6

Mus z masła orzechowego: W misce ubić na sztywną pianę 1/2 szklanki śmietany kremówki 30% z cukrem oraz wanilią. W osobnej misce zmiksować masło orzechowe (smooth) z brązowym cukrem.

Krok 7

Ciągle miksując, dodawać stopniowo pozostałe 1/2 szklanki śmietanki kremowej 30%.

Krok 8

Następnie delikatnie wmieszać (w 3 partiach) ubitą śmietankę do masy z masła orzechowego. Mus wstawić do lodówki do schłodzenia.

Krok 9

Polewa czekoladowa: W średnim garnku wymieszać kakao z cukrem. Następnie połączyć z 1/4 szklanki wody.

Krok 10

Stopniowo wlewać śmietankę kremową -mieszając energicznie rózgą lub łyżką, aż powstanie jednolita masa. Zagotować mieszając. Następne odstawić z ognia, dodać połamaną na kosteczki czekoladę i wymieszać do roztopienia.

Krok 11

Odstawić do wystudzenia i lekkiego zgęstnienia na około 2 godziny.

Krok 12

Wykończenie: Delikatnie odkleić bezę z papieru. Na trzech bezach rozsmarować po około 1/3 szklanki polewy czekoladowej (ale tak by pozostało jeszcze polewy na jeden blat bezowy). Odstawić na pół godziny do lodówki do zastygnięcia.

Krok 13

Na talerzu ułożyć pierwszy posmarowany polewą blat. Rozsmarować połowę musu. Przykryć drugą posmarowaną bezą i posmarować resztą musu. Przykryć ostatnią bezą i wstawić do lodówki.

Krok 14

Resztę masy czekoladowej, która nam pozostała. Rozsmarować na wierzchu ciasta w dniu podania, aby polewa była świeża i błyszcząca.

Krok 15

Przed rozsmarowaniem masy czekoladowej, można ją podgrzać dodając 1 łyżkę śmietanki kremowej. Po rozsmarowaniu masy wstawić ciasto do lodówki do zastygnięcia na około 1 - 2 godziny.

Krok 16

Na sam koniec posypać solą morską i przechowywać w lodówce. Polecam, aby ciasto przeszło się przez noc. Przed podaniem wyjąć na 15 minut, aby ciasto "odtajało".

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×