Czekoladowe brownie z piankami Marshmallow i solonym karmelem
Składniki
Ciasto czekoladowe - brownie
- 200 g gorzkiej czekolady 70-80 % zawartości kakao
- 200 g masła 82% zawartości tłuszczu
- 100 g cukru
- 150 g mąki pszennej
- 6 szt jaja rozmiar M
- 90 g pianek Marshmallow
Solony karmel
- 200 g cukru kryształu
- 100 g masła
- 150 g śmietanki kremówki 30 %
Przygotowanie:
Krok 1
CIASTO:
Czekoladę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Ostudzić.
W oddzielnej misce wybić jaja, zacząć miksować. Dodawać stopniowo cukier na przemian z mąką. Gdy masa będzie jednolita, gładka i pojawią się pęcherzyki powietrza, dodać rozpuszczoną czekoladę z masłem.
Wszystko razem połączyć łyżką, bądź mikserem na wolnych obrotach przez maksymalnie minutę.
Ciasto przelać do niskiej tortownicy (bądź blaszki) o średnicy 23 cm. Na wierzch powtykać pianki, by zanurzyły się do połowy w masie czekoladowej.
Wstawić ciasto do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika i piec przez 15-18 minut.
Krok 2
SOLONY KARMEL:
Do garnuszka wsypujemy cukier, po czym mieszamy powoli, by się nie przypalił. Najlepiej robić to silikonową łopatką, gdyż wtedy mamy pewność, że wszystko dobrze wymieszamy.
Gdy zaczną tworzyć się grudki z cukru musimy być uważni, gdyż za chwilę cukier całkowicie się rozpuści i nabierze karmelowej barwy.
Do płynnego, brunatnego karmelu dorzucamy masło, a gdy ono się rozpuści powoli dolewamy śmietankę. Gdy wszystko się połączy dodajemy łyżeczkę soli. Chwilę gotujemy i wyłączamy.