Makowiec
Składniki
ciasto
- 500 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 150 g cukru
- 3 żółtka
- 250 ml mleka
- cukier wanilinowy
- szczypta soli
- 50 g drożdzy
masa makowa
- 250 g maku
- 120 g cukru
- 20 g masła
- 2 łyżki miodu
- cukier wanilinowy
- 1 białko
- 30 g rodzynek
- 30 g migdałów
- 30 g skórki pomarańczowej
Przygotowanie:
Krok 1
Masa makowa: Mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa.
Krok 2
Masło rozpuścić w garnku, dodać mak, cukier, skórkę pomarańczową, wanilię lub brandy waniliowe, rodzynki, posiekane obrane migdały i miód. Smażyć cały czas mieszając.
Krok 3
Białko ubić, wymieszać z masą makową, odstawić do przestudzenia. Do masy makowej można również dodać likier migdałowy. Jestem przeciwniczką olejków zapachowych, używam naturalnych zapachów, likierów. Polecam samemu przygotować masę makową, gotowce z puszki to jednak nie to samo.
Krok 4
Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką, dodać do 1/3 mąki, ¼ letniego mleka.Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Krok 5
Resztę mąki wsypać do miski.
Krok 6
Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do mąki, dodać rozczyn, szczyptę soli i mleko (nie wlewamy od razu całego mleka, zostawiamy ok. 50 ml).
Krok 7
Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki i miski a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za gęste dolać resztę mleka.
Krok 8
Przykryć ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.
Krok 9
Ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką, wyłożyć na nie masę makową, rozsmarować ją. Zwinąć ciasto, włożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut – gdy wykałaczka włożona w ciasto po wyjęciu jest sucha można ciasto wyjmować. Lekko schłodzić, wyjąć z foremki. Można polukrować lub polać czekoladą.