Makowiec

Dodany przez: królestwo garów (więcej moich przepisów)

Przepis na makowiec.
Obejrzane: 5078
Porcje: 10
Przygotowanie: 120 min+
Trudność:

Składniki

ciasto

  • 500 g mąki pszennej
  • 100 g masła
  • 150 g cukru
  • 3 żółtka
  • 250 ml mleka
  • cukier wanilinowy
  • szczypta soli
  • 50 g drożdzy

masa makowa

  • 250 g maku
  • 120 g cukru
  • 20 g masła
  • 2 łyżki miodu
  • cukier wanilinowy
  • 1 białko
  • 30 g rodzynek
  • 30 g migdałów
  • 30 g skórki pomarańczowej
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Masa makowa: Mak opłukać, zalać wrzącą wodą i gotować na niewielkim ogniu tak długo aż da się rozetrzeć w palcach. Odcedzić i zmielić w maszynce do mięsa.

Krok 2

Masło rozpuścić w garnku, dodać mak, cukier, skórkę pomarańczową, wanilię lub brandy waniliowe, rodzynki, posiekane obrane migdały i miód. Smażyć cały czas mieszając.

Krok 3

Białko ubić, wymieszać z masą makową, odstawić do przestudzenia. Do masy makowej można również dodać likier migdałowy. Jestem przeciwniczką olejków zapachowych, używam naturalnych zapachów, likierów. Polecam samemu przygotować masę makową, gotowce z puszki to jednak nie to samo.

Krok 4

Ciasto: Przygotować rozczyn: drożdże rozetrzeć z łyżką, dodać do 1/3 mąki, ¼ letniego mleka.Wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

Krok 5

Resztę mąki wsypać do miski.

Krok 6

Żółtka utrzeć z cukrem na pulchną masę, dodać do mąki, dodać rozczyn, szczyptę soli i mleko (nie wlewamy od razu całego mleka, zostawiamy ok. 50 ml).

Krok 7

Wyrabiać aż ciasto będzie odstawać od ręki i miski a na powierzchni ciasta ukażą się pęcherzyki. Dodać roztopione masło i nadal wyrabiać. Ciasto powinno być dość gęste, jeżeli jest za gęste dolać resztę mleka.

Krok 8

Przykryć ściereczką i dostawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.

Krok 9

Ciasto rozwałkować na blacie wysypanym mąką, wyłożyć na nie masę makową, rozsmarować ją. Zwinąć ciasto, włożyć do foremki (keksówki) wyłożonej papierem do pieczenia i odstawić przykryte ściereczką do wyrośnięcia, posmarować roztrzepanym jajkiem i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około 50-60 minut – gdy wykałaczka włożona w ciasto po wyjęciu jest sucha można ciasto wyjmować. Lekko schłodzić, wyjąć z foremki. Można polukrować lub polać czekoladą.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×