Cupcakes pomarańczowo-cynamonowe
Składniki
Babeczki
- 240 g mąki pszennej
- 120 g mąki krupczatki
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 300 g jogurtu naturalnego
- 100 g śmietany 12 %
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka skórka starta z pomarańczy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki soku z pomarańczy
- 2 szt jajka
Krem
- 250 g mascarpone
- 200 g śmietanki 30%
- 2 łyżki kemu czekoladowego
- 1 szklanka truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
W jednej misce mieszamy składniki płynne a w drugiej suche. Łączymy je ze sobą.
Krok 2
Do papilotek nakładamy ciasto (do 3/4 wysokości foremki).
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach ( do suchego patyczka).
Odstawiamy do ostudzenia.
Krok 3
Schłodzoną śmietankę ubijamy na sztywno, stopniowo dodajemy mascarpone i na małych obrotach miksujemy do połączenia składników.
Masę dzielimy na 2 części.
Krok 4
Do jednej dodajemy krem czekoladowy i miksujemy, do drugiej pokrojone truskawki i mieszamy.
Połowę babeczek dekorujemy kremem truskawkowym, a drugą część czekoladowym.
Smacznego :)