Tort na piwie z popcornem
Składniki
ciasto
- 270 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 50 g kakao
- 200 ml piwa
- 140 ml kwaśnej śmietany
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
krem
- 400 ml kremówki 36%
- 300 g mascarpone
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- popcorn w karmelu
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto: mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło oraz piwo umieścić w rondlu i podgrzewać na małym ogniu do rozpuszczenia składników (nie zagotować!). Dodać cukier oraz kakao i dokładnie wymieszać. Odstawić do wystudzenia. Jajka połączyć ze śmietaną przy pomocy miksera i cały czas mieszając dodawać ostudzoną mieszankę piwną. Na koniec stopniowo dodawać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dno formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować masłem. Otrzymane ciasto przelać do przygotowanej tortownicy. Piec w 180C przez ok. 60 minut do tzw. suchego patyczka. Wyjąć i wystudzić. Gotowe ciasto przekroić na dwa blaty i przełożyć kremem.
Krok 2
Krem: mascarpone utrzeć z cukrem pudrem i ekstraktem z wanilii. Dodać ubitą na sztywno kremówkę i dokładnie wymieszać. Kremem przełożyć blaty tortu. Wierzch ciasta przykryć kremem. Całość wstawić do lodówki na min. 3 godziny. Przed podaniem wierzch udekorować popcornem w karmelu.