Cynamonowe rollsy
Składniki
ciasto
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżki oleju
- 0.5 szklanki mleka
- 7 g drożdży instant
- kilka łyżek miodu
nadzienie
- 4 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka cynamonu
Przygotowanie:
Krok 1
Mleko połączyć z olejem i lekko podgrzać. Przelać do misy miksera, dodać drożdże oraz cukier, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Do rozczynu dodawać stopniowo mąkę cały czas mieszając przy pomocy łyżki. Kiedy masa będzie gęsta miksować mikserem z hakami. Pod koniec dodać niedużą ilość oleju i zagnieść rękami do uzyskania gładkiej i jednolitej konsystencji. Ciasto pozostawić w misie miksera, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Wyrośnięte ciasto rozwałkować na prostokątny placek, posmarować miodem i oprószyć mieszanką cukru i cynamonu. Całość zawinąć w rulon i kroić w grube plastry. Rollsy układać pionowo na blasze piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Całość piec w 180°C przez 25 minut. Podawać polane lukrem lub oprószone cukrem pudrem.