Torcik czereśniowy z bezami

Dodany przez: Kulinarne Inspiracje (więcej moich przepisów)

Jest to torcik wyjątkowo na kruchym cieście, zamiast na biszkopcie, ale to już można zrobić wg. własnego uznania :) Na biszkopcie może być nawet lepiej :) Miałam akurat koszyczek czereśni i i białka, które zostały mi z wcześniejszego pieczenia sernika. Trzeba było więc wszystko jakoś wykorzystać :) Całość trochę czasochłonna, ze względu na kilka elementów, ale nie pracochłonna, także można się szarpnąć :) Bezy można urozmaicić dodając barwnika :) Można również użyć innych owoców - truskawek, malin, jagód, borówek... do wyboru do koloru :)
Obejrzane: 650
Porcje: 6
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • 1 szklanka mąki
  • 100 g masła
  • 0.5 szklanki cukru
  • 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 350 g śmietanki 30 %
  • 2 galaretka wiśniowa
  • 200 g czereśni bez pestek
  • 2 białka
  • 130 g cukru
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • sól do smaku

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia.

Krok 2

Skłaniki na ciasto zagnieść (1 szklanka mąki, 100 g masła, 0,5 szklanki cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 żółtko) i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie wyjąć i rozwałkować w formie wyłożonej papierem (u m nie forma w kształcie serduszka, może jednak być też mała tortownica).
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się zarumieni.

Krok 3

Białka ubić na sztywno z solą. Dodać sok z cytryny i 200 g cukru. Dokładnie zmiksować.
Rękawem cukierniczym lub strzykawką tworzyć małe bezy na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w 150 stopniach ok. 20-30 minut ( w zalezności od piekarnika, trzeba sprawdzać )

Krok 4

Wiśnie zmikoswać blenderem.
Gdy galaretka zacznie tężeć, zacząć ubijać śmietankę. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie. Dokładnie zmiksowować. Mus wylać na wystudzony spód. Wstawić do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.

Krok 5

Na następny dzień udekorować owocami i bezami.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×