Torcik czereśniowy z bezami
Składniki
- 1 szklanka mąki
- 100 g masła
- 0.5 szklanki cukru
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 żółtko
- 350 g śmietanki 30 %
- 2 galaretka wiśniowa
- 200 g czereśni bez pestek
- 2 białka
- 130 g cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- sól do smaku
Przygotowanie:
Krok 1
Galaretki rozpuścić w 2 szklankach wody. Odstawić do ostudzenia.
Krok 2
Skłaniki na ciasto zagnieść (1 szklanka mąki, 100 g masła, 0,5 szklanki cukru, 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia i 1 żółtko) i włożyć na 1 godzinę do lodówki. Następnie wyjąć i rozwałkować w formie wyłożonej papierem (u m nie forma w kształcie serduszka, może jednak być też mała tortownica).
Piec w 180 stopniach ok. 20 minut lub do momentu kiedy ciasto się zarumieni.
Krok 3
Białka ubić na sztywno z solą. Dodać sok z cytryny i 200 g cukru. Dokładnie zmiksować.
Rękawem cukierniczym lub strzykawką tworzyć małe bezy na blaszce wyłożonej papierem.
Piec w 150 stopniach ok. 20-30 minut ( w zalezności od piekarnika, trzeba sprawdzać )
Krok 4
Wiśnie zmikoswać blenderem.
Gdy galaretka zacznie tężeć, zacząć ubijać śmietankę. Dodać tężejącą galaretkę i zmiksowane wiśnie. Dokładnie zmiksowować. Mus wylać na wystudzony spód. Wstawić do lodówki na parę godzin lub najlepiej na całą noc.
Krok 5
Na następny dzień udekorować owocami i bezami.