Tort oreo
Składniki
Biszkopt:
- 120 g mąki
- 150 g cukru
- 5 jajek
Krem:
- 400 g ciasteczek Oreo
- 500 ml kremówki
- 300 g mascarpone
- czarny barwnik spożywczy
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać kolejno po jednym żółtku. Do otrzymanej masy, dodawać partiami mąkę cały czas mieszając delikatnie łyżką. Gotowe ciasto przelać do natłuszczonej tortownicy o średnicy 20 cm. Biszkopt piec w 160°C przez 60-70 minut. Po upieczeniu ciasto w formie upuścić na podłogę z wysokości ok 30 cm. Odstawić do całkowitego wystudzenia. Gotowy biszkopt przekroić na cztery równe blaty.
Krok 2
Ciasteczka - bez kremu - rozdrobnić w blenderze i utrzeć mikserem z mascarpone. Do kremówki (36%!) dodać barwnik, ubić na sztywno, dodać do mascarpone i połączyć łyżką. Całość wstawić do lodówki na 30 minut. Gotowym kremem przełożyć blaty tortu.