czekoladowa babka z rozmarynem
Składniki
ciasto
- 5 szt jajek
- 30 g kakao
- 150 g mąki
- 100 g masła
- 250 g cukru
- 1 łyżka mielonego rozmarynu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
polewa
- 3 łyżki zimnej wody
- 75 g cukru pudru
- 1 łyżka żelatyny
- 140 g masła
- 3 łyżki kakao
Przygotowanie:
Krok 1
Formę do babki z kominkiem o pojemności 2 l posmarować dokładnie masłem i oprószyć kakao. Masło rozpuścić w rondlu i odstawić. Mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia przesiać do osobnej miski. Białka ubić na sztywno. Pod koniec ubijania dodawać po 1 łyżce cukru. Kiedy masa będzie sztywna i lśniąca, dodawać po jednym żółtku. Następnie, nadal mieszając, wlewać cienkim strumieniem rozpuszczone masło. Wyłączyć mikser i przy pomocy szpatułki wmieszać delikatnie przesianą mąkę z kakao i proszkiem do pieczenia. Gotową masę przełożyć do przygotowanej formy i piec w 180ºC przez ok. 40-50 minut. Upieczoną babkę wyjąć z piekarnika i pozostawić na kratce na ok. 30-40 minut. Po tym czasie na wierzchu formy ułożyć arkusz papieru do pieczenia, na nim kratkę do studzenia odwróconą do góry nogami. Całość wraz z formą złapać dłońmi, odwrócić energicznie do góry nogami i ostrożnie usunąć formę, tak aby wypadło z niej ciasto. Pozostawić na kratce do całkowitego wystudzenia.
Krok 2
Żelatynę zalać zimną wodą i odstawić do napęcznienia. Cukier puder i kakao przesiać do rondelka. Dodać masło oraz napęczniałą żelatynę. Całość podgrzewać na niewielkim ogniu do całkowitego rozpuszczenia i połączenia składników cały czas mieszając (nie gotować!). Jeśli tłuszcz oddzieli się od pozostałych składników mieszać energicznie rózgą do ponownego połączenia. Otrzymaną glazurą polać wystudzone ciasto. Babkę udekorowałem kiełkami rzeżuchy.