Babka z szafranem
Składniki
- 4 jajka
- 230 g masła
- 2.75 szklanki mąki pszennej
- 0.75 szklanki cukru
- 1 laska wanilii
- 1 szklanka mleka
- 0.5 łyżeczki szafranu
- 0.75 łyżeczki soli
- 1 1/2 łyżeczek proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Masło utrzeć na puch, dodać cukier, utrzeć na gładką masę. Wbijać po jednym jajku, dodać nasiona wanilii. Mąkę przesiać, zmieszać ze solą i proszkiem do pieczenia. Stopniowo dodawać do ciasta. Szafran zalać ciepłym mlekiem, dodać do ciasta. Dokładnie utrzeć.
Krok 2
Formę na babkę natłuścić i wysypać bułką tartą. Wylać ciasto, równomiernie rozsmarować. Piec ok. 50min w temp. 175st. Ostudzić, oprószyć cukrem pudrem.