Czekoladowa rolada z kremem czekoladowym
Składniki
Krem czekoladowy
- 250 g margaryny
- 4 jajka
- 1 szklanka cukru
- 100 g czekolady gorzkiej
- 3 łyżeczki kakao ciemnego
Biszkopt
- 5 jajek
- 5 łyżek cukru
- 3 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 szt galaretki truskawkowej
- 3 łyżki czekoladowej posypki
- 20 dkg truskawek świeżych
Przygotowanie:
Krok 1
Krem; jajka ubić z cukrem na parze na puszystą masę i zdjąć. Do ciepłej masy dodać startą na drobnych oczkach czekoladę i przesiane przez sitko kakao. Mieszać łyżką do rozpuszczenia czekolady i odstawić do wystudzenia. Margarynę utrzeć do białości i stopniowo dodawać zimną masę czekoladową
Krok 2
Biszkopt-białka ubić na sztywno dodać cukier, żółtka i ubijamy tak długo aż masa będzie sztywna. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao przez sitko dodać do masy jajecznej i wymieszać powoli drewnianą łyżką. Masę wylać na blachę z brzegami wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec około 25 min w 170 st. Po wyjęciu ciepły biszkopt zwinąć w roladę i owinąć bawełnianym ręcznikiem. Pozostawić do całkowitego wystudzenia. Galaretkę przygotować wg przepisu na opakowaniu i odłożyć do stężenia. Odłożyć kremu na posmarowanie rolady, resztę kremu rozsmarować na biszkopcie, ułożyć przez całą długość rolady pasek galaretki i zwinąć. Całą roladę posmarować odłożonym kremem ,na górę wyłożyć przeciśniętą przez prasę do ziemniaków galaretkę, ozdobić plasterkami truskawek i obsypać czekoladową posypką. Odłożyć do stężenia kremu.