Piernik staropolski

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Piernik staropolski, to tradycyjne świąteczne ciasto, niezwykle aromatyczne, pyszne , uważane za jedno z najzdrowszych ciast. To twarde ciemnobrązowe ciasto z dużą ilością miodu i korzennymi przyprawami: cynamonem, kardamonem, goździkami, anyżem i imbirem. W moim rodzinnym domu zapach piernika był nieodłącznym elementem świąt Bożego Narodzenia. Te wspaniałe, korzenne zapachy przywołują wspomnienia ciepła, choinki, rodzinnego domu i wspólnych chwil spędzonych z bliskimi. Piernik tradycyjnie robię tak, jak robiła go moja mama - z najlepszego przepisu na świecie. Ciasto dojrzewa długo i powoli, jak mawia receptura. Bo z piernikiem jest jak z winem - im starszy tym lepszy.
Obejrzane: 413
Porcje: 12
Przygotowanie: 45 min
Trudność:
Ostrość:

Składniki

  • 500 g mąki pszennej
  • 250 g miodu prawdziwego
  • 220 g cukru
  • 250 ml mleka 3,2%
  • 125 g masła
  • 2 jajka
  • 2 torebki przyprawy do piernika
  • 1½ łyżeczki sody
  • ⅓ łyżeczki soli
  • Dodatkowo:
  • 50 g orzechów włoskich
  • 50 g rodzynek
  • powidła śliwkowe

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i sól. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, miód i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Przestudzone masło łączymy z mąką, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, po leżakowaniu zmieni swoją konsystencję.
Ciasto przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. To minimalny czas w jakim powinien dojrzewać piernik.
Dojrzałe ciasto wałkujemy na blaty o grubość 0,5 cm i wymiarach foremki w jakiej będzie pieczony piernik, delikatnie podsypując mąką. Może to być foremka keksowa lub standardowa, kwadratowa. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Tak postępujemy z każdym blatem do wykorzystania całego ciasta.
Gotowe, zimne blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Następnie przekładamy piernik domowymi powidłami i lekko dociskamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 dni, aż piernik zmięknie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową.

Notes

- do piernika można użyć dowolnych, ulubionych bakalii lub zupełnie je pominąć
- surowe, dojrzewające ciasto możemy przechowywać w zimnej piwnicy lub z lodówce
- dojrzewające ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy
- piernik można przełożyć również masą marcepanową

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/piernik-staropolski/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×