Piernik staropolski
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 250 g miodu prawdziwego
- 220 g cukru
- 250 ml mleka 3,2%
- 125 g masła
- 2 jajka
- 2 torebki przyprawy do piernika
- 1½ łyżeczki sody
- ⅓ łyżeczki soli
- Dodatkowo:
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g rodzynek
- powidła śliwkowe
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sodę, przyprawę do piernika i sól. Do rondelka wlewamy mleko, dodajemy masło, miód i cukier. Podgrzewamy na małym ogniu do momentu, aż wszystkie składniki rozpuszczą się i połączą. Odstawiamy na bok do wystudzenia. Przestudzone masło łączymy z mąką, dodajemy jajka i wyrabiamy ciasto. Pod koniec wyrabiania dodajemy posiekane orzechy i rodzynki. Ciasto po wyrobieniu jest dość luźne, po leżakowaniu zmieni swoją konsystencję.
Ciasto przekładamy do kamionkowego lub szklanego naczynia przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy w chłodne miejsce na dwa tygodnie. Po tym czasie ciasto owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy w chłodne miejsce na 4-6 tygodni. To minimalny czas w jakim powinien dojrzewać piernik.
Dojrzałe ciasto wałkujemy na blaty o grubość 0,5 cm i wymiarach foremki w jakiej będzie pieczony piernik, delikatnie podsypując mąką. Może to być foremka keksowa lub standardowa, kwadratowa. Spód formy wykładamy papierem do pieczenia, wkładamy rozwałkowane ciasto i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy przez 20-25 minut. Po tym czasie ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Tak postępujemy z każdym blatem do wykorzystania całego ciasta.
Gotowe, zimne blaty owijamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2-3 dni, aż zmiękną. Następnie przekładamy piernik domowymi powidłami i lekko dociskamy. Przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na 2 dni, aż piernik zmięknie. Piernik dekorujemy polewą czekoladową.
Notes
- do piernika można użyć dowolnych, ulubionych bakalii lub zupełnie je pominąć
- surowe, dojrzewające ciasto możemy przechowywać w zimnej piwnicy lub z lodówce
- dojrzewające ciasto można przechowywać w chłodnym miejscu do 6 miesięcy
- piernik można przełożyć również masą marcepanową
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/piernik-staropolski/