Sernik z kaszy jaglanej
Składniki
- 150 g twarożku
- 4 łyżki kaszy jaglanej
- 200 ml wody
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 szt jajko
- 1 płaska łyżek mąki żytniej
- 1 łyżka cukru trzcinowego
Przygotowanie:
Krok 1
Kaszę jaglaną gotować według przepisu na opakowaniu.
Krok 2
W misce zmiksować twarożek z żółtkiem, cukrem, mąką ziemniaczaną i żytnią.
Krok 3
Do miski dodać lekko ostudzoną i zmiksowaną kaszę jaglaną, po czym zmiksować wszystko na gładką masę.
Krok 4
W osobnym naczyniu ubić białko na sztywną pianę, a następnie delikatnie połączyć z masą sernikową. Przełożyć do naczynia żaroodpornego lub formy wyłożonej papierem do pieczenia, a następnie piec w nagrzanym do 180*C piekarniku przez około 30 minut.