Keks
Składniki
KEKS:
- 200 g masła
- 0.75 szklanki cukru brązowego
- 3 jajka
- 3 łyżki mleka
- 2.25 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 100 g żurawiny
- 50 g śliwek
- 100 g suszonych moreli
- 50 g orzechów włoskich
- 100 ml rumu
GWIAZDKA:
- 50 g masła
- 0.33 szklanki cukru
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka kakao
- 2 jajka
- 50 g gorzkiej czekolady
- 0.5 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Krok 1
Żurawinę i posiekane śliwki zalać na noc rumem.
Krok 2
Najpierw należy przygotować ciasto, które będzie gwiazdką. Masło, cukier, wodę i kakao umieścić w garnku i podgrzewać na małym ogniu. Włożyć czekoladę i wszystko rozpuścić. Wystudzić i dodawać po jajku, zmiksować. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Wlać na formę (25x21) piec w temperaturze 180*C przez około 20 minut - do suchego patyczka. Ciasto będzie niskie. Z wystudzonego ciasta za pomocą foremki wyciąć gwiazdki.
Krok 3
KEKS: składniki muszą być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, kolejne po rozmiksowaniu poprzedniego. Mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia wsypywać na przemian z mlekiem. Na koniec dodać wszystkie bakalie łącznie z alkoholem, w którym się moczyły. Wylać odrobinę ciasta na dno foremki(11x22) ułożyć gwiazdki jedną przy drugiej, dobrze dociskając. Wyłożyć resztę ciasta. Piec w temperaturze 180*C przez około 50 minut. Wystudzony keks polać polewą czekoladową lub lukrem. Smacznego!