Czekoladowe ciasto z cukinią
Składniki
- 1 łyżka masła
Przygotowanie:
Krok 1
Cukinię obieramy, wydrążamy środek z nasionami i ścieramy na tarce o małych oczkach. W dłoniach odciskamy ją z nadmiaru soku. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i odstawiamy na bok do ostygnięcia. Mąkę mieszamy z kakao, sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą.
Masło ucieramy na puszystą masę. Nie przerywając ucierania stopniowo dodajemy olej. Następnie dodajemy cukier i ekstrakt z wanilii. Wszystko razem mieszamy, dodajemy kolejno po jednym jajku, na przemian z mąką i jogurtem naturalnym. Na sam koniec dodajemy cukinię i roztopioną czekoladę. Wszystko dokładnie mieszamy do połączenia się składników.
Gotowe ciasto przekładamy do tortownicy o wymiarach 26 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160'C. Pieczemy około 1 godziny do tak zwanego suchego patyczka. Ciasto w trakcie pieczenia może popękać, ale to zupełnie normalne.
Polewa czekoladowa
W małym rondelku rozpuszczamy wszystkie składniki polewy. Dokładnie mieszamy, aby polewa była gładka. Upieczone i wystudzone ciasto polewamy polewą czekoladową.