Tort bezowy z czarną porzeczką
Składniki
- 480 g cukru* ( ilość cukru proporcjonalna do ilości białek, pamiętając, że na 1 białko potrzeba ok. 60 g cukru.)
- 8 szt białek jaj
- 1 łyżka octu
- 100 ml wódki
- dżem, powidła lub konfitura np. z czarnej porzeczki lub wiśniowa
Przygotowanie:
Krok 1
Białka ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier oraz łyżkę octu. Miksować do dokładnego roztarcia cukru, otrzymania sztywnej, gładkiej i jednolitej masy.
Krok 2
Na papierze do pieczenia odrysować kółko od talerza lub miski. Masę z białek i cukru wykładać na papier według wyrysowanego konturu. Na górze zrobić zagłębienie na dżem/powidła/konfiturę.
Piec w piekarniku nagrzanym do w 120°C przez ok. 30 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100°C i piec (suszyć) przez minimum 3 godziny.
Po tym czasie wyłączyć piekarnik i zostawić bezę do wystudzenia. Na zewnątrz będzie chrupiąca a w środku miękka i piankowa.
Krok 3
Dżem/powidła/konfiturę wymieszać z wódką i wyłożyć na bezę (w zagłębienie). Podawać następnego dnia.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/06/tort-bezowy-z-czarna-porzeczka.html#more