Czekoladowiec pomarańczowo-piernikowy
Składniki
- 200 g dobrej czekolady kakao 70%
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szt gożdziki
- 1 gałki muszkatołowej
- 1 szklanka cukru brązowego
- 2 szt jajka
- 3 łyżki kakao
- 1 szt pomarańcza
- 200 g masła
- 2 łyżki śmietany 18%
- 1 łyżeczka cukru pudru do dekoracji
Przygotowanie:
Krok 1
Masło roztopić z cukrem i 1 tabliczką czekolady. Masę przestudzić. W misce umieścić mąkę, sodę, cynamon, gałkę, zmielone goździki (zmieliłam w młynku do kawy), kakao. Osobno ubijamy jajka. Do miski delikatnie partiami dodajemy przestudzoną masę czekoladową i jajka. Na sam koniec dodajemy skórkę z pomarańczy i sok oraz śmietankę. Miksujemy do połączenia składników. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180C ok. 50minut.
Krok 2
Wierzch przestudzonego ciasta smarujemy rozpuszczoną czekoladą (1 tabliczka). Posypujemy cukrem pudrem.
Smacznego!