Babka drożdżowa z twarożkiem i malinami
Składniki
Ciasto
- 320 g mąki tortowej
- 60 g mąki krupczatki
- 1 łyżka kakao
- 30 g drożdży
- 2 jajka
- 3 łyżki cukru
- 0.75 szklanki maślanki
- 0.5 szklanki oleju rzepakowego
Nadzienie
- 5 łyżek mrożonych malin
- 150 g chudego twarożku
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka wiórków kokosowych
- 1 łyżeczka maślanki
- 1 żółtko
Przygotowanie:
Krok 1
Drożdże zasypujemy cukrem i odstawiamy, aż się rozpuszczą.
Maślankę roztrzepujemy z jajkami oraz olejem.
Dodajemy do tego rozpuszczone drożdże i mieszamy.
Krok 2
Dzielimy na 2 części.
Krok 3
Mąkę pszenną przesiewamy i mieszamy z krupczatką.
Dzielimy na 2 części i do jednej dodajemy kakao.
Krok 4
Suche składniki mieszamy z mokrymi i wyrabiamy 2 ciasta.
Odstawiamy je do podwojenia objętości.
Krok 5
Maliny wyjmujemy do lekkiego rozmrożenia.
Krok 6
Wyrośnięte ciasta rozwałkowujemy na 2 długie pasy.
Odstawiamy jeszcze na 10 minut.
Krok 7
W tym czasie przygotowujemy ser.
Ucieramy go z cukrem, wiórkami, maślanką i żółtkiem.
Następnie rozsmarowujemy na jednym kawałku ciasta.
Krok 8
Lekko rozmrożone maliny rozgniatamy widelcem i nakładamy na twaróg.
Całość przykrywamy drugim ciastem.
Następnie całość skręcamy i przekładamy do formy na babkę.
Krok 9
Pieczemy około 30 minut w 180 stopniach.
Gotowe możemy posypać cukrem pudrem i wiórkami kokosowymi.
Smacznego :)