Czekoladowo-kajmakowe kwadraty
Składniki
- 200 g herbatników, najlepiej ciasteczka digestive
- 250 g masła
- 3 łyżki miodu naturalnego
- 70 g cukru pudru
- 200 g czekolady gorzkiej lub deserowej
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Przygotowanie:
Krok 1
Herbatniki rozdrabniamy najbardziej jak się da. Wsypujemy je do miski. 1/3 masła roztapiamy i wraz z miodem wlewamy do herbatników. Całość dokładnie mieszamy.
Krok 2
Powstałą masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko dociskamy do dna. Wkładamy do lodówki na 30 minut.
Krok 3
Resztę masła, cukier puder i mleko skondensowane umieszczamy w rondelku i podgrzewamy na wolnym ogniu do czasu połączenia się składników. Potem doprowadzamy do wrzenia i gotujemy, mieszając, przez całe 15 minut. Masa powinna wyraźnie zgęstnieć.
Krok 4
Gdy tak się stanie, wylewamy ją na ciasteczkowy spód. Wygładzamy powierzchnię i studzimy.
Krok 5
Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i rozprowadzamy na warstwie kajmaku.
Krok 6
Całość wstawiamy do lodówki do stężenia. Następnie kroimy w kwadraty.