Delicja brzoskwiniowa
Składniki
- Spód:
- 260 g ciastek zbożowych
- 50 g masła
- Pianka brzoskwiniowa:
- 400 g dojrzałych brzoskwiń *
- 500 ml śmietany kremówki
- 100 g cukru pudru **
- 1 ½ łyżeczki żelatyny
- Mus brzoskwiniowy:
- 600 - 650 g dojrzałych brzoskwiń *
- 1 galaretka brzoskwiniowa
Przygotowanie:
Krok 1
Spód
Formę o wymiarach 26x18 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ciastka rozdrabniamy w blenderze. Masło rozpuszczamy, dodajemy do ciastek i mieszamy łyżką do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Masę przekładamy do formy, dokładnie dociskamy masę do formy i wyrównujemy. Gotowy spód wstawiamy do lodówki.
Pianka brzoskwiniowa
Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Żelatynę moczymy w odrobinie zimnej wody i odstawiamy, aby napęczniała. Następnie troszkę podgrzewamy w mikrofalówce i mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się żelatyny. Odstawiamy do schłodzenia. Schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno. Dodajemy cukier, następnie partiami mus brzoskwiniowy i żelatynę. Mieszamy delikatnie najlepiej szpatułką do całkowitego połączenia się składników. Gotową piankę wykładamy na schłodzony spód i wstawiamy do lodówki do schłodzenia.
Mus brzoskwiniowy
Brzoskwinie obieramy ze skórki i usuwamy pestki. Kroimy na mniejsze kawałki i blendujemy na gładką, jednolitą masę. Podgrzewamy do momentu, aż zacznie wrzeć, zdejmujemy z palnika i dodajemy galaretkę. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia się galaretki i odstawiamy do schłodzenia. Zimny mus wykładamy na piankę brzoskwiniową i wstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Ciasto przed podaniem dekorujemy bitą śmietaną.
Notes
* można zastąpić brzoskwiniami w puszce
** jeśli brzoskwinie nie są zbyt słodkie można dodać więcej cukru
Krok 2
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/delicja-brzoskwiniowa/