Delikatny biszkopt z bitą śmietaną i malinami
Składniki
Ciasto-biszkopt
- 7 szt jaja
- 0.75 szklanki cukier
- 1 czubata szklanek mąka pszenna
- 2 łyżki mąka ziemniaczana
Masa
- 750 ml kremówki
- 3-4 łyżek cukier z wanilią
- 100 ml mleka
- 3-3.5 łyżek żelatyny
- 0.75 kg maliny świeże
- 2 opakowania galaretki malinowej+750-800 ml gorącej wody
Przygotowanie:
Krok 1
Biszkopt: Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno dodajemy żółtka i cały czas ubijamy-po każdym żółtku ok. 20 sekund (jeśli ubijamy mikserem, jeśli ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu- pod koniec włączam dopiero górę i dół). Po całkowitym przestudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż aby otrzymać dwie połówki (możemy przygotować je dzień wcześniej).
Krok 2
W miedzy czasie warto przygotować galaretkę na wierzch.
2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 750-800 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.
Krok 3
Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno dosładzamy do smaku cukrem i miksujemy.Pod koniec dodajemy mleko. Dodajemy sok z limonki (cytryny)-nie jest on jednak obowiązkowy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i całość miksujemy
Krok 4
Przełożenie :
Biszkopt (ja dodatkowo delikatnie nasączam np. wodą z sokiem z limonki i cukrem)-2/3 bitej śmietany-maliny-drugi biszkopt- pozostała część śmietany-maliny-tężejąca galaretka.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, chociaż najsmaczniejsze jest na drugi dzień.