Delikatny biszkopt z bitą śmietaną i malinami

Dodany przez: kuchnia Marlenity (więcej moich przepisów)

Klasyka owocowych ciast- biszkopt, owoce, bita śmietana i galaretka- zestaw obowiązkowy na letnim stole.Ciasto jest lekkie, nie za słodkie i proste do wykonania- zdecydowanie polecam.
Obejrzane: 3341
Porcje: 20
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

Ciasto-biszkopt

  • 7 szt jaja
  • 0.75 szklanki cukier
  • 1 czubata szklanek mąka pszenna
  • 2 łyżki mąka ziemniaczana

Masa

  • 750 ml kremówki
  • 3-4 łyżek cukier z wanilią
  • 100 ml mleka
  • 3-3.5 łyżek żelatyny
  • 0.75 kg maliny świeże
  • 2 opakowania galaretki malinowej+750-800 ml gorącej wody
kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt: Jaja wybijamy do 2 naczyń- oddzielnie żółtka i białka. Białka ubijamy tak długo aż piana będzie sztywna i stopniowo dodajemy cukier cały czas ubijając. Kolejno dodajemy żółtka i cały czas ubijamy-po każdym żółtku ok. 20 sekund (jeśli ubijamy mikserem, jeśli ręcznie trochę dłużej). Następnie dodajemy przesianą mąkę pszenną i mąkę ziemniaczanej. Delikatnie mieszamy i przekładamy do prostokątnej formy. Pieczemy ok.35-40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni (bez termoobiegu- pod koniec włączam dopiero górę i dół). Po całkowitym przestudzeniu, ciasto kroimy wzdłuż aby otrzymać dwie połówki (możemy przygotować je dzień wcześniej).

Krok 2

W miedzy czasie warto przygotować galaretkę na wierzch.

2 galaretki malinowe rozpuszczamy w 750-800 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia.

Krok 3

Masa: Kremówkę ubijamy na sztywno dosładzamy do smaku cukrem i miksujemy.Pod koniec dodajemy mleko. Dodajemy sok z limonki (cytryny)-nie jest on jednak obowiązkowy. Na koniec dodajemy rozpuszczoną, przestudzoną żelatynę i całość miksujemy

Krok 4

Przełożenie :
Biszkopt (ja dodatkowo delikatnie nasączam np. wodą z sokiem z limonki i cukrem)-2/3 bitej śmietany-maliny-drugi biszkopt- pozostała część śmietany-maliny-tężejąca galaretka.
Ciasto odstawiamy do lodówki na kilka godzin, chociaż najsmaczniejsze jest na drugi dzień.

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×