Kawowy sernik na kakaowym spodzie z likierem Irish Cream
Składniki
Spód
- 125 g mąki pszennej
- 1 łyżka kakao
- 50 g cukru
- 60 g miękkiego masła
- 1 szt jajko
- 0.5 łyżeczki proszku do pieczenia
Masa serowa
- 1 kg zmielonego twarogu
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 300 ml śmietany kremówki
- 0.75 szklanki cukru (można dać więcej)
- 6 szt jajek
- 1 szt laska wanilii
- 2 łyżki kawy ziarnistej
Przygotowanie:
Krok 1
Spód: Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko, mąkę pszenną, kakao i proszek do pieczenia. Ciasto wyłożyć na formę o wymiarach 25cm x 35cm. Piec w 180 stopniach 15-20 minut. Upieczony spód wyjąć i odstawić do wystygnięcia.
Masa serowa: 2 łyżki kawy rozpuszczalnej wymieszać z 3 łyżkami gorącej wody. Do zmielonego sera dodać cukier, mąkę, kawę ziarnistą, zimny napar kawowy i nasiona z laski wanilii, całość zmiksować. Następnie dodawać stopniowo po jednym żółtku cały czas mieszając. Dodać ubitą pianę z białek, ubitą kremówkę i delikatnie połączyć. Na podpieczony spód wyłożyć masę serową. Piec w temp. 180 stopni 15 minut, a następnie zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec 50 minut.
Krok 2
Na upieczoną masę serową wylać 1 1/2 szklanki kwaśnej śmietany wymieszanej z 2 łyżkami cukru pudru i 75 ml likieru Irish Cream
Polewa czekoladowa: 60 g gorzkiej czekolady roztopić z 1 1/2 łyżki masła w kąpieli wodnej. Polewa nie powinna być zbyt rzadka ani zbyt gęsta.
Gotową polewę czekoladową wyciskać przez rękaw cukierniczy tworząc poziome paski w równych odstępach. Następnie patyczkiem, wykałaczką przeciągnąć czekoladę tworząc wzorek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 150 stopni i piec 15-20 minut. Gotowy sernik wyjąć, ostudzić na kratce, a następnie włożyć do lodówki najlepiej na całą noc.