Drożdżowa gwiazda z makiem
Składniki
Ciasto:
- 450 g mąki
- 20 g świeżych drożdży
- 3 łyżki cukru
- 140 ml mleka
- 1 szt jajko
- 30 g masła
- 300 g masy makowej
Lukier
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżka goracej wody
Przygotowanie:
Krok 1
W misce umieszczamy przesianą mąkę. Robimy wgłębienie, dodajemy pokruszone drożdże i cukier. Zalewamy mlekiem i odstawiamy na 10 minut. Następnie dodajemy jajko i rozpuszczone, przestudzone masło. Wyrabiamy ciasto ok. 10 minut, aż będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
Krok 2
Po tym czasie ciasto dzielimy na 3 równe części. Każdy kawałek ciasta wałkujemy na koło o średnicy ok. 24 cm. Na pierwszy blat ciasta nakładamy połowę masy makowej. Rozsmarowujemy masę, zostawiając brzegi bez nadzienia. Nakładamy drugi blat ciasta, lekko dociskając, aby brzegi się skleiły. Ponownie wykładamy masę makową i nakładamy trzeci blat ciasta. Na środku ciasta, szklanką delikatnie zaznaczamy kółko. Ciasto kroimy na 16 równych kawałków, pozostawiając nasze odciśnięte kółko bez nacinania. Następnie bierzemy w dłonie dwa kawałki ciasta, znajdujące się obok siebie i wywijamy je 2-3 razy na zewnątrz. Końce ciasta sklejamy. Ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut, aby wyrosło.
Krok 3
Gotową gwiazdę smarujemy rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 25-30 minut.
Krok 4
Cukier puder mieszamy z wodą. Przestudzone ciasto smarujemy lukrem za pomocą pędzelka.