Tort Piña Colada

Dodany przez: Wędrówki po kuchni (więcej moich przepisów)

Jak wszyscy wiemy, urodziny to szczególny dzień, który należy odpowiednio celebrować. W tym dniu nie może zabraknąć przyjaciół, rodziny, szampana no i tortu, na którym dumnie stoją świeczki. Warto przygotować go w domu. Nawet jeśli nie będzie idealny, na pewno sprawi wiele radości solenizantowi, niczym laurka od przedszkolaka. To jeden z moich ulubionych tortów, które zdobył szerokie grono wielbicieli. Jest lekki, subtelny o wspaniałym, tropikalny smaku. Delikatny biszkopt idealnie komponuje się ze świeżym musem ananasowym i aksamitnym, kokosowym kremem, któremu trudno się oprzeć.
Obejrzane: 148
Porcje: 16
Przygotowanie: 90 min
Trudność:

Składniki

  • Biszkopt:
  • 7 jajek
  • 127 g mąki tortowej
  • 203 g cukru
  • 45 g mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli
  • Mus ananasowy:
  • 2 świeże ananasy *
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
  • Krem kokosowy:
  • 500 g sera mascarpone
  • 250 g sera ricotta
  • 400 ml mleka kokosowego
  • 2 łyżeczki likieru kokosowego
  • 220 g cukru
  • Nasączenie:
  • 180 ml soku ananasowego
  • 2-3 łyżki spirytusu **
  • Dekoracja:
  • ½ świeżego ananasa
  • 100 g wiórków kokosowych
  • listki ananasa

kup składniki

Brakuje Ci składników do tego przepisu?

Chcesz zapisać składniki?

Przygotowanie:

Krok 1

Biszkopt

Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy po kolei żółtka, nadal ubijając. Mąki mieszamy razem, przesiewamy i dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy najlepiej na małych obrotach miksera lub delikatnie szpatułką.
Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy ciasto. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170-180’C i pieczemy przez 35-40 minut. Upieczony biszkopt wyjmujemy z piekarnika i upuszczamy go razem z formą na podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Biszkopt kroimy na trzy równe blaty.

Mus ananasowy

Ananasy obieramy, środek usuwamy i kroimy ananasa w małą kostkę. Do rondelka wrzucamy połowę ananasa, dodajemy likier kokosowy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy do czasu, aż ananas będzie miękki. Jeżeli używamy ananasów z puszki, czas gotowania będzie krótszy co najmniej o połowę.
Ananasy miksujemy blenderem na mus, dodajemy resztę pokrojonego ananasa i gotujemy około 5 minut. Pod koniec dodajemy mąkę ziemniaczaną, rozprowadzoną w niewielkiej ilości zimnej wody. Mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy do wystudzenia. Mus powinien mieć konsystencję dżemu.

Krem kokosowy

Do rondelka o grubym dnie wlewamy mleko kokosowe, dodajemy likier kokosowy i cukier. Podgrzewamy do momentu, aż cukier się rozpuści. Następnie gotujemy przez około pół godziny na średnim ogniu, do zredukowania się płynu do 1 szklanki. Powstanie gęsty syrop, który ostawiamy do wystudzenia. Do miski przekładamy ser mascarpone i ricottę, mieszamy do połączenia się serów. Nie przerywając mieszania dodajemy po łyżce syrop kokosowy i delikatnie mieszamy.

Kwiaty z ananasa

Ananasa obieramy ze skóry. Przy pomocy ostrego i cienkiego noża, kroimy ananasa na bardzo cienkie plasterki. Powinny być niemalże przezroczyste. Najlepsze będą plastry wycięte z samego środka ananasa. Plasterki ananasa układamy na ręczniku papierowym, przykrywamy z wierzchu również warstwą ręcznika papierowego i delikatnie dociskamy, aby odsączyć z nadmiaru soku.
Tak przygotowane plasterki ananasa układamy na papierze do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 100’C, koniecznie z funkcją termoobiegu. Ananasa najlepiej położyć w piekarniku na płaskiej blaszce, gdyż lepiej będzie krążyć powietrze. Suszymy ananasa około 1 godziny, przewracając go co 15 minut na drugą stronę. Czas suszenia oczywiście zależy od grubości plasterków. Po 40 minutach suszenia dobrze jest zmniejszyć temperaturę do 80-90’C.
Kwiaty są gotowe, jeśli brzegi są wysuszone, a środek wciąż pozostaje wilgotny. Aby nadać odpowiedni kształt kwiatom, zaraz po wyjęciu z piekarnika należy każdy plasterek ananasa umieścić np. w małej miseczce czy foremce do muffinek. Kwiaty pozostawiamy w foremkach na kilka godzin, aby nabrały odpowiedni kształt.

Wykończenie

Pierwszy blat biszkoptu układamy na paterze i nasączamy 1/3 przygotowanego ponczu. Wykładamy połowę musu ananasowego i równomiernie rozsmarowujemy. Na mus wykładamy 1/3 kremu, przykrywamy drugim blatem i nasączamy połową ponczu. Wykładamy pozostały mus ananasowy, połowę kremu i przykrywamy trzecim blatem. Nasączamy blat pozostałym ponczem. Wierzch i boki tortu dokładnie smarujemy pozostałym kremem i posypujemy wiórkami kokosowymi. Tort dekorujemy kwiatami i listkami ananasa.

Notes

* można zastąpić ananasem z puszki
** w wersji dla dzieci alkohol należy pominąć

http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/tort-pina-colada/

Skomentuj:

Logowanie

yNie masz konta? zarejestruj się

 

Hasło zostanie przesłane na podany adres e-mail po zakończeniu rejestracji

Klikając poniższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

Zaloguj się lub zarejestruj za pośrednictwem serwisów społecznościowych

Klikając powyższy przycisk, potwierdzasz zapoznanie się i zgodę z regulaminem, polityką prywatności, zgodą na przetwarzanie danych osobowych, zgodą na otrzymywanie korespondencji drogą elektroniczną oraz politykę plików "cookies".

×

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Twoje ulubione potrawy, informacje o składnikach, inspiracje i artykuły wprost na Twoj e-mail:

×

Znajdź przepis

Sałaty, makarony, dania główne, słodkości.
Na Wrzącej Kuchni znajdziesz wiele sprawdzonych i oryginalnych przepisów. Skorzystaj z wyszukiwarki aby znaleźć cos dla siebie.

×