Drożdżowe odrywane bułeczki z jeżynami
Składniki
- Zaczyn drożdżowy:
- 30 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżeczka cukru
- Ciasto drożdżowe:
- 500 g mąki pszennej
- 40 g roztopionego masła
- 100 ml maślanki
- 100 ml mleka
- 4 łyżki drobnego cukru
- 1 jajko
- Nadzienie:
- 2 szklanki jeżyn
- 1 łyżka budyniu waniliowego
- Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- Dodatkowo
- 1 małe jajko
- 50 g masła
Przygotowanie:
Krok 1
Zaczyn drożdżowy
Do mąki dodajemy pokruszone drożdże, ciepłe mleko, mąkę i cukier. Rozcieramy składniki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 10 minut do wyrośnięcia.
Ciasto drożdżowe
Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy zaczyn drożdżowy, ciepłe mleko, roztopione masło i pozostałe składniki. Wyrabiamy gładkie i jednolite ciasto. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Kruszonka
Wszystkie składniki kruszonki łączymy ze sobą. Rozcieramy między palcami składniki do uzyskania kruszonki.
Jeżyny mieszamy z budyniem. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 12 równych części. Każdy kawałek ciasta formujemy w kulkę i delikatnie spłaszczamy. Nakładamy porcję jeżyn i zlepiamy, tworząc zgrabną bułeczkę. Formę o wymiarach 33 x 23 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Na dno wylewamy rozpuszczone masło. Każdą bułeczkę obtaczamy w maśle i układamy równo na blaszce. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia. Wyrośnięte bułeczki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy obficie kruszonką. Bułeczki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 20-25 minut. Bułeczki powinny być lekko rumiane. Po upieczeniu bułeczki studzimy, choć najlepiej smakują jeszcze ciepłe.