Pavlova z truskawkami i kremem jogurtowym
Składniki
beza
- 240 g cukru
- 4 białka
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ocet winny
krem
- 400 g jogurtu greckiego
- 250 ml śmietanki 36%
- 100 g cukru pudru
- 0.5 opakowania galaretki cytrynowej
- 50 ml gorącej wody
- 500 truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Przygotować bezę: białka ubić na sztywno. Następnie stopniowo dodawać cukier (po 1 łyżce). Miksować jeszcze przez kilka minut aż masa będzie gładka i lśniąca, wtedy dodać mąkę ziemniaczaną i ocet winny. Dokładnie połączyć. Blachę piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia, odrysować trzy okręgi o średnicy ok. 15-20 cm. Masę z białek wyłożyć na narysowane kształty i przy pomocy szerokiej szpatułki tworzyć bezowe gniazda. Całość wstawić do piekarnika i piec w 180ºC przez 20 minut. Po tym czasie temperaturę zredukować do 120ºC i suszyć przez 2-3 godziny. Bezy studzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Krok 2
Wykonać krem: dzień wcześniej jogurt grecki przełożyć na sitko wyłożone ręcznikiem papierowym, całość umieścić nad miską i pozostawić w lodówce na całą noc. Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do wystudzenia. Odsączony jogurt ubijać mikserem przez 5 minut. Początkowo na najniższych obrotach, następnie na najwyższych. Kiedy będzie puszysty, stopniowo dodawać cukier puder. Kremówkę ubić na sztywno i połączyć z kremem. Na koniec dodać galaretkę. Całość wstawić do lodówki na ok. 30 minut aż stężeje, następnie przełożyć nim bezowe blaty. Na krem układać pokrojone w połówki truskawki.