Piernikowo – czekoladowy cake
Składniki
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mleka
- 1 szklanka oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3.5 łyżki kakao
- 3 łyżki powideł wiśniowych
- jajko
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka gałki muszkatołowej
- 1 łyżeczka imbiru
- cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Wszystkie składniki oprócz konfitury/powideł, wlać i wsypać do miski. Miksować, aż do uzyskania jednolitej, gładkiej, lejącej masy.
Krok 2
Dodać konfiturę lub powidła i wymieszać dokładnie łyżką, do połączenia.
Krok 3
Wybraną formę (ja używam tortowej zwykłej) wysmarować tłuszczem i obsypać dokładnie mąką. Wylać masę czekoladową do formy.
Krok 4
Piec około 25-30 minut w nagrzanym do 180* piekarniku, do tzw. suchego patyczka.
Krok 5
Po wyjęciu zdjąć obejmę tortownicy i czekać, aż dobrze ostygnie. Choć najlepiej smakuje właśnie to ,,świeżo wyjęte''. Przed samym podaniem obsypać cukrem pudrem - wygląda jak śnieg!