Ucierane ciasto ze śliwkami
Składniki
- Ciasto:
- 400 g twardych śliwek
- 250 g masła niesolonego
- 350 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru
- 120 ml mleka
- 50 ml oleju
- 3 duże jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- Kruszonka:
- 80 g mąki pszennej
- 1 cukier wanilinowy
- 50 g masła
- 4 łyżki cukru
Przygotowanie:
Krok 1
Kruszonka
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy miękkie masło, cukier i cukier wanilinowy. Rozcieramy między palcami tak, aby powstała kruszonka.
Ciasto
Do wysokiej miski przekładamy miękkie masło, dodajemy cukier i ucieramy do białości. W tym czasie do drugiej miski przesiewamy obie mąki z proszkiem do pieczenia. Do ucieranego masła dodajemy stopniowo po jednym jajku, nie przerywając ucierania. Następnie wsypujemy powoli suche składniki, dodajemy mleko, olej i mieszamy do połączenia się masy.
Śliwki dokładnie myjemy, osuszamy. Usuwamy pestki i kroimy na ćwiartki lub ósemki. Dno tortownicy o wymiarach 26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Ciasto przekładamy do formy, wyrównujemy wierzch i układamy śliwki. Wierzch posypujemy wcześniej przygotowaną kruszonką. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C i pieczemy 45 - 50 minut. Ciasto doskonale smakuje zarówno z kawą jak i kubkiem zimnego mleka. Jeśli chcecie wzbogacić deser, do kawałka ciasta można podać gałkę lodów lub odrobinę jogurtu greckiego.
http://www.wedrowkipokuchni.com.pl/ucierane-ciasto-ze-sliwkami/