Drożdżowy wieniec z makiem
Składniki
masa makowa
- 200 g maku
- skórka otarta z 1 pomarańczy
- 2 łyżki płynnego miodu
- 3 łyżki cukru
ciasto
- 120 ml mleka
- 5 g drożdży instant
- 300 g mąki
- 50 g cukru
- 30 g masła
- 1 szt jajko
Przygotowanie:
Krok 1
Mak umieścić w rondelku, zalać wrzątkiem i gotować na średnim ogniu przez ok 5-10 minut. Jeśli woda wyparuje, dolać więcej wrzątku. Ugotowany mak przesypać do gęstego sitka i odstawić do ocieknięcia na ok. 1 godzinę. Odcedzony mak połączyć z cukrem, miodem oraz skórką z pomarańczy i mielić lub miksować w blenderze. Odstawić.
Krok 2
Mleko rozpuścić w masłem i odstawić do przestudzenia. Mąkę przesiać do misy miksera, dodać drożdże oraz cukier i wymieszać. Do suchych składników dodać przestudzone masło z mlekiem oraz wbić jajko. Wyrabiać hakiem przez 10 minut. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok. 1 godz. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na papier do pieczenia obficie oprószonym mąką. Rozwałkować na prostokąt o bokach ok. 20x30. Na ciasto wyłożyć przygotowaną wcześniej masę makową i zawinąć dłuższym bokiem zwinąć w roladę. Brzegi ciasta dokładnie zlepić. Wałek wypełniony makiem naciąć wzdłuż tak aby widoczne było jego wnętrze, jednocześnie pozostawiając z lewej strony margines (krok po kroku). Następnie złapać za prawy koniec ciasta i skręcać je wokół własnej osi i układać w koło, tak aby powstał wieniec. Trzymany w rękach koniec ciasta połączyć z lewym końcem rolady. Uformować regularny wieniec i posmarować roztrzepanym jajkiem. Gotowy wieniec wraz z papierem przenieść na blachę piekarnika. Piec w 170ºC przez ok. 30 minut. Na złoty kolor. Odstawić do wystudzenia. Przed podaniem polać lukrem i posypać kandyzowaną skórką z pomarańczy.