Ciasto marchewkowe z ananasem i kremem śmietankowym
Składniki
Ciasto
- 2 szklanki tarta marchew
- 5-6 szt ananas z puszki w plastrach
- 2 szklanki mąka pszenna
- 0.75 szklanki cukier
- 1 niepełna szklanek olej
- 3 szt jaja
- 2 łyżeczki proszek do pieczenia
- 1 łyżeczka soda oczyszczona
- 1 łyżeczka mielony cynamon
Krem
- 300-400 g serek homogenizowany naturalny
- 3-4 łyżek cukier puder
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Olej miksujemy z cukrem. Kolejno wybijamy jaja. Wsypujemy mąkę przesianą wraz z proszkiem do pieczenia i sodą oraz cynamon. Wyłączamy mikser. Dodajemy marchew i pokrojonego na małe kawałki ananasa, całość dokładnie mieszając łyżką.
Krok 2
Gotowe ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Wstawiamy do zimnego piekarnika, włączamy go i ustawiamy temperaturę 175C. Pieczemy ca 50 min, do suchego patyczka. Studzimy.
Krok 3
Krem:
Serek krótko ucieramy ze śmietaną, w trakcie wsypując cukier puder. Krem wykładamy równomiernie na zimne ciasto. Całość wkładamy na godzinę do lodówki i dekorujemy wedle uznania.