Placek rabarbarowy z kruszonką
Składniki
- 250 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 50 g cukru lub ksylitolu
- 150 g masła
- 1 jajko
- 400 g rabarbaru
- 200 g suszonych moreli (niesiarkowanych)
- 3 łyżki miodu
- 1 łyżka masła
- kilka łyżek soku pomarańczowego
- 100 g mąki pszennej lub orkiszowej
- 60 g schłodzonego masła
- 25 g cukru lub ksylitolu
Przygotowanie:
Krok 1
Z pierwszych czterech składników zagnieść ciasto. Formę o średnicy ok. 26 cm (może być trochę większa) wysmarować masłem i wyłożyć ciastem. Wstawić do lodówki.
Krok 2
Piekarnik nagrzać do 160 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 25 min na złoty kolor.
Krok 3
Na patelni rozgrzać łyżkę masła, podsmażyć obrany i pokrojony w plasterki rabarbar oraz pokrojoną morelę. Zalać sokiem pomarańczowym i dusić do względnej miękkości. Na koniec dodać miód.
Krok 4
Z ostatnich trzech składników zagnieść kruszonkę. Owoce wyłożyć na podpieczony spód, posypać kruszonką, podnieść temperaturę w piecu do 180 stopni i piec jeszcze ok. 30 min.