Czekoladowa tarta z truskawkami
Składniki
ciasto
- 200 g mąki pszennej
- 100 g zimnego masła
- 120 g cukru pudru
- 4 łyżeczki kakao
- 2 łyżki zimnej wody
- 1 szt jajko
krem
- 200 ml śmietany kremówki
- 200 g serka mascarpone
- 2 łyżki cukru
- 3 łyżeczki cukru waniliowego
- dodatkowo 500 g truskawek
Przygotowanie:
Krok 1
Mąkę, zimne masło pokrojone w kostkę, cukier puder oraz jajko umieścić w misce lub na stolnicy i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części i schłodzić w zamrażarce przez ok. 30 minut.
Krok 2
Formę do tarty posmarować masłem (można też posypać mąką lub bułką tartą). Schłodzonym ciastem równomiernie wyłożyć formę do pieczenia. Następnie przy pomocy widelca lub wykałaczki wykonać w cieście niewielkie otworki. Piec w temperaturze 200ºC przez ok. 30 minut. Wyjąć i ostudzić.
Krok 3
Kremówkę ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier i cukier waniliowy oraz partiami mascarpone. Wymieszać do uzyskania jednolitej masy.
Krok 4
Gotowy krem przełożyć na wystudzony spód z kruchego ciasta. Truskawki umyć, usunąć z nich szypułki i pokroić w plastry. Udekorować tartę układając truskawki na kremie. Dodatkowo całość można posypać wiórkami gorzkiej czekolady.
Smacznego! :)
http://kraina-sosny.blogspot.com/2013/05/tarta-z-truskawkami.html#more