Polska piękna jesień!
Składniki
kruche ciasto na tartę
- 250 g mąki
- 150 g masła
- 1 łyżeczka soli
- 1 jajko
- 1 łyżka mleka
- szczypt cukru
samo sedno tarty
- 1 czerwona cebula
- 1 cukinia
- 2 pomidory
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 opakowanie szpinaku fit&easy
- 400 ml smietanki 30% do sosów
- 2 jajka
- 3 ząbki czosnku
- sól/pieprz do smaku
- 5 łyżek mąki
Przygotowanie:
Krok 1
Usypać wzgórek z mąki, zrobić w nim wgłębienie.
Włożyć w nie masło, wsypać sól, cukier i wbić jajko. Wymieszać palcami i połączyć składniki na gładką masę.
Krok 2
Powoli zgarniać mąkę, ugniatając ostrożnie, aż ciasto będzie miało ziarnistą konsystencję.
Wlać mleko, delikatnie połączyć palcami z resztą ciasta.
Krok 3
Wewnętrzną stroną dłoni ugniatać ciasto, aż będzie gładkie.
Uformować z niego kulę, owinąć w folię i włożyć do lodówki.
Krok 4
Następnie należy umyć i pokroić wszystkie warzywa na półcentymetrowe paski, którymi wypełnia się tartę.
Krok 5
Ciasto należy rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nimi formę do tart, nakłuć widelcem, wyłożyć papierem do pieczenia i wsypać fasolę w celu obciążenia ciasta.
Piec bez nadzienia w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 20 min.
Krok 6
Po 20 minutach wyciągnąć ciasto z piekarnika, chwilę przestudzić, tak żeby przy układaniu warzywnych składników nie poparzyć się.
Krok 7
W tym czasie należy zrobić bardzo prostą zalewę ze śmietany, jajka, mąki, czosnku, soli i pieprzu lub swoich ulubionych przypraw. Wystarczy wszystkie składniki połączyć ze sobą, na końcu dodając mąkę( 5-6 łyżek stołowych)
Krok 8
Na cieście wykładamy liście szpinaku, zalewamy wszystko naszą śmietankową zalewą i układamy warzywa.
Krok 9
Całość pieczemy 40/45 minut w 180 stopniach, w piekarniku z termoobiegiem.
Krok 10
Tartę kroimy na 6 trójkątów, możemy podać ją na szpinaku pokropionym sosem z oliwy, musztardy, miodu i soku z cytryny.
Krok 11
SMACZNEGO!