Jabłka pod bezą na tarcie
Składniki
Beza
- 2 szt białka
- 120 g cukier
- 0.5 łyżeczki ocet winny
- szczypta sól
Ciasto + Nadzienie
- 250 g mąka pszenna
- 125 g masło
- 100 g cukier
- 2 szt żółtka
- 2 łyżki lodowata woda
- 4 szt duże jabłka - nadzienie
- 3-4 łyżeczek kandyzowana skórka pomarańczowa - nadzienie
- 3 łyżki cukier - nadzienie
- 1 łyżka mąka pszenna - nadzienie
- 2-3 łyżeczek klarowane masło - nadzienie
Przygotowanie:
Krok 1
Ciasto:
Z podanych składników zagniatamy gładkie kruche ciasto. Zawijamy je w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. Następnie wykładamy do wysmarowanej masłem i oprószonej bułką tartą formy. Nakłuwamy widelcem. Podpiekamy przez kwadrans w temp. 180C. Na podpieczony spód wykładamy nadzienie jabłkowe i pieczemy kolejne 15-20 minut.
Krok 2
Nadzienie:
Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na ćwiartki, a potem na niezbyt cienkie plastry. Na patelni rozgrzewamy sklarowane masło. Wrzucamy jabłka i smażymy przez ca 5 minut. Dodajemy skórkę pomarańczową (opcjonalnie), cukier, mąkę i smażymy kolejne 2 minuty.
Krok 3
Beza:
Z białek ze szczyptą soli ubijamy sztywną pianę, stopniowo wsypując cukier w trakcie ubijania, a na końcu dodajemy ocet. Gotową bezę wykładamy na warstwę owoców, rozprowadzając cieniutko po całej powierzchni. Całość wkładamy do piekarnika i od razu zmniejszamy temperaturę do 150C. Pieczemy ca 20 minut lub do momentu aż beza z białej zrobi się kremowa, a z wierzchu będzie miała lekko popękaną chrupiącą skorupkę.